Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Archív

A Felvidék 1947 Egyesület meghívója

A Felvidék 1947 Egyesület szeretettel meghívja Nyíregyházára az 1945-48 között megyénkbe áttelepített felvidéki családokat és azok leszármazottait, valamint azokat is, akik megtisztelik ünnepségünket a 2010. május 15-én tartandó emlékünnepségünkre.

Helytörténeti tábor Nyírszőlősön

Június 28 és július 2. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület, a Sóstói Református Egyház és a Szent György Lovagrend Nyíregyházi Priorátusa  nyári ifjúsági tábort szervezett. Az ötnapos programnak a nyírszőlősi református közösségi ház biztosított helyet.

Díszpolgár lett Németh Péter

kép forrása: www.jam.nyirbone.hu

Augusztus 20-án Nyíregyháza város központi ünnepségén Csabai Lászlóné polgármesterasszony Németh Péter történészt, nyugalmazott múzeumigazgatót tüntette ki a város díszpolgári címével.

 

Várostörténeti konferencia Nyíregyházán

Előzetes a XVII. Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napokról

Az utóbbi évtizedekben a korábbi, kvantitatív történetírás elsőbbségét új, sokszínűbb történetírói irányzatok foglalták el, úgy mint például a mikro- vagy a mentalitástörténet. Ezek az új törekvések nemcsak a régi kutatási módszereket alakítják át, de a történettudomány határait is kitágítják. Az egyik ilyen új tendencia az immár interdiszciplinárissá vált várostörténet-írás, amely a helytörténet, a földrajz, a szociológia, a néprajz, de az építészet kutatási eredményeit is vizsgálata tárgyává teszi.

Könyvbemutató

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület Málenkij robot - A nyíregyházi elhurcoltak c. kötetét 2010. november 24-én (szerdán) mutatja be Dr. Fazekas Árpád orvos.

A bemutató helyszíne a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaraterme.

Közreműködnek: Pregitzer Fruzsina, színésznő és Pagonyi Szabó János, költő

A délután házigazdája: Dr. Bihari Albertné, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese

Várostörténeti vetélkedő

 

Immár 10. alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a várostörténeti vetélkedőt. 

Előadás Nyíregyháza I. világháborús szükségkórházáról

 A tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum Szabadegyetem sorozatában 2011. március 29-én Dr. Jakó János ny. főorvos tart előadást a nyíregyházi Barakk kórházról. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Nyíregyháza városnapja

 A Városnapot idén május 14 és 22. között egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli Nyíregyháza. Számos intézmény és szervezet csatlakozott az ünnepi héthez, az így kialakított színes kínálatban minden városlakó megtalálhatja az őt leginkább érdeklő programot. 

Beszámoló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár városnapi programjairól

 

Ebben az évben Nyíregyháza egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelte a Városnapot, amelynek keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár is több programot kínált az érdeklődőknek.

Száz éve indult el a villamos Nyíregyházán

1909-ben Nyíregyháza város kérésére a Nyíregyházavidéki Kisvasutak Rt. villamos közlekedés kiépítése mellett döntött. Szerződést kötött a Részvénytársaság Városi és Közlekedési Vállalatok részére nevű céggel – röviden a „Tröszt”-tel – az 1905 óta a városon át közlekedő kisvasúti pályán a felsővezeték kiépítésére és a villamosok üzemeltetésére.

Képajánló

Hősök szobra

Menü

Belépés

Az oldal üzemeltetője